Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel. Kalkınma ajansının son durumu hakkında ayrıntılı bilgi vererek, Bartın, Karabük ve Zoguldak bölgeleri hakkında raporların hazırlanarak tamamlandığını söyledi.
Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden oluşan TR 81 Düzey 2 bölgesinde faaliyet göstermete olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıın bölge planı çalışmalarının aralıksız olarak sürdüğünü belirten Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel. bölge planının katılımcılık esasına göre hazırlanıp Devlet Planlama Tekilatı’na (DPT) yaklaşık bir ay önce sunulduğunu ve Ekim ayında bölgede proje teklifine çıkmayı planladıklarını ifade eti. Önümüzdeki günlerde üst düzey katılım ile açılış gerçekleştireceklerini dile getiren Tezel yaptığı açıklamada şu düşüncelere yer verdi: “ Bizim kuruluş sürecimizden bu zamana yaptığımız çalışmaları kısaca özetleyecek olursak.Herşeyden önce bizim mekansal olarak bir yer çalışmasını yaptık. Bilgi işlem alt merkezimizi oluşturmamız lazımdı onu yaptık. Elemanlarımızın kalkınma ajanslarının eğitim eksiklikleri ile ilgili tamamlamamız gerekiyordu ve onları tamamladık. Kalkınma ajanslarının faaliyetlerini yürüteceği plan, program, proje ve destek anlamında döngüyü tamamlama anlamında birinci aşamamız bölgeyi tanımaktı. Bu bölge planının kalkınma çalışmalarını elemanların çalışmasının tamamlanmasını tamamlayarak başladık.Bu bölge planı çalışmalarımızda muhtelif tarihlerde Karabük’te, Bartın’da ve Zonguldak’ta yapmış olduğumuz toplantılar sonrasında çalıştaylar gerçekleştirdik.Bu çalıştaylarda elde ettiğimiz sonuçları bölge planımıza yazdık. Yine 74 farklı kurum ve kuruluşlara birebir ziyaretler düzenlendi. Arkadaşlarımız ekipler halinde bu kuruluşları ziyaret ettiler ve görüşler alındı. Bölge planımız katılımcılık esasında hazırlandı. En son Devlet Planlama Teşkilatının onayına sunuldu. Yaklaşık bir ay önce onaya sunuldu. Şu aşamada inceleme sürecinde olup, bölge planımızın şartlı da olsun onaylanacağı ve bölge planın da ön gördüğümüz alanlar doğrultusunda da ajansımızın destek çalışmalarına da önümüzdeki dönemlerde başlayacaktır. Şimdi gelinen süreç kısaca böyle.
Üst düzey katılımla büyük bir başlangıç yapılacak
Bizim bölge planımız onaylandıktan sonra destek mekanizmamız bu şekilde olacaktır. Bizim proje destek çağrısı dediğimiz bir süreç var. Bölge planlarından öncelik aldığımız konulardan herhangi bir tanesinin proje destek çağrısı ilan edeceğiz. Bu proje destek çağrısına kimlerin başvurabileceğine, hangi alanlarda projelerin uygulanacağı, hangi miktarlarda ajansımız tarafından destek sağlanacağı, yararlanıcı olacak kişilerin bu projelere katılımının ne olacağı başvuru rehberlerinde belli olacak. Başvuru rehberleri ilan edilecek. Bu ilan aşamasında da büyük bir başlangıç toplantısı yapılacak. Başlangıç toplantısına ilgili taraflar ve üst düzey katılım sağlamayı düşünüyoruz.Ankara’dan üst düzey bakan ve müsteşar nezdinde bir katılım gerçekleşecektir. Bölgedeki tüm ilgili tarafların katılımın sağlanacağı bir açılış toplantısı düzenlenecek. Bizim belirlediğimiz öncelikli proje destek çağrısına çıktığımızda bilgilendirme toplantılarının yanı sıra proje sunabilecek konumda olan kişilere yönelik eğitim faaliyetlerimiz olacak. Bu eğitim faaliyetlerini de esas olarak başvuru rehberlerinde dikkat edilecek hususlara yönelik olacak. Projelerin nasıl hazırlanacağını, proje hazırlama sürecinde neler dikkat edileceği yönünde eğitimler olacak. Proje destek çağrısını ilan ettiğimizden tarihten itibaren projelerin sunulacağı son tarihe kadar mevzuatta tanımlanmış bir süre var 45 gün az ve 90 günden fazla olamaz şeklinde. Bu doğrultuda ve bu süre zarfında yararlanabilecek kişilere hem bilgilendirmeleri yapacağız hem de proje hazırlamalarına yönelik başvuru projelerini hazırlamalarına yönelik tekliflerimiz olacak. İlan ettiğimiz tarihin sonunda sunulmuş olacak.
Projeler iki bağımsız denetçi tarafından puanlanacak
Peki bu projeler ajansı teklif ettikten sonra bu projeleri kim değerlendirecek tarzında soruyu da şöyle cevap veriyoruz.Kalkınma ajansları bu projelerin değerlendirilmesinde sadece aracı olarak yer alacaktır.Projelerin tamamı bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilecektir. Kalkınma ajansı bu değerlendirmede taraf olmayacaktır. Bize sunulan projeler iki tane bağımsız değerlendirici tarafından ve birbirlerinden haberleri olmadan değerlendireceklerdir. Her birisi bizim başvuru rehberlerimizde belirttiğimiz değerlendirme kriterlerine göre bir değerlendirme olacaktır. Yararlanıcı da projesinin hangi kriterlerden yararlanacağını bilecek.Projesini de ona göre hazırlayacak. Bu iki bağımsız değerlendiricinin verdiği notların ortalaması bu projenin ortalamasını ortaya koyacak. En yüksek puanı almış projeden başlayarak projeler yukarıdan aşağıya doğru sıralanacak. Bizim DPT tarafından yayınlanmış yönetmeliğimiz ve destek kullanım kılavuzumuz var. Bizim esas itibari ile dikkat edeceğimiz husus mali desteklerin yönetmelik ile destek kullanım kılavuzuna uygun olarak bölgemizde kullanmak. Buradaki eşit puan ise 65 puan olacaktır. 65 puan ve üzerinde puan almış projeler başarılı proje sayılacak. Projenin 65 ve üzerinde olması değerlenecek anlamına gelmiyor. Çünkü, bizim belli bir kaynağımız var. 2010 yılı için ayırdığımız 11 milyon lira kaynağımız var. Bu önümüzdeki yıllarda belki artarak devam edecektir ajansımızın bütçesi ile orantılı olarak.
65 Puan ve üzeri puan alan her proje değerlendirilmeyecek
Tabi burada 65 puan ve üzeri puan alacaklarının hepsinin değerlendirileceği gibi bir durum söz konusu değil. Bizim bütçemiz bitene kadar en yüksek puanlı projeden başlayarak değerlendirmeye başlayacağız. Destek için ayırdığımız miktar bittiğinde bizimde projelere desteklerimiz bitmiş olacak. Hangi dönem için bitmiş olacak. İlan ettiğimiz o teklif çağrısı için bitmiş olacak. Örnek vermek gerekirse ve örneğin bu yıl için işletmelere yönelik bir mali destek programı ilan ettik. Bize sunulan projelerde desteklendi. 65 Puan üzerinde alan projelerin bir kısmı desteklendi. Bir kısmı da form kalmadığı için desteklenemedi.Yine işletmelere yönelik bir proje teklif çağrısına çıktığımızda eğer orada ilk çıktığımız önceliklerle proje teklif çağrısına çıkmışsa proje geliştirerek sunabilir. Onda bir engel yok. öRneğin işletmelerin rekabet gücünü artırmaya yönelik teklif çağrısına çıktık. Önceliklerimiz bu doğrultuda idi. Bunları örnek bazında anlatıyorum. İstihdam kapasitesini artırmaya yönelik proje teklif çağrısına çıktık. Projesi önceliklere uyuyorsa katılabilir ve daha yüksek puan alabilir. İçermiyorsa puanlanacak anlamına gelmiyor yada her projede puanlanacak diye bir şey yok. Burada bölge planında belirlediğimiz önceliklere ve teklif çağrısında belirlediğimiz kriterlere en yakın olan projeler ve en yüksek puan almış projeler değerlenmeye alınacaktır.
Bizim desteklerimiz 2010 yılının son çeyreğinde gelebilir demiştim. Çünkü; aradaki süreçte kurumsallaşma faaliyetleri ve hazırlamamız gereken temel dökümanlar vardı. Bu temel dökümanlar önemli derecede tamamladık. Şuanda proje desteklerini ilan etme sürecine kadar geldik. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren hatta önümüzdeki ayın yarısına gelmeden teklif çağrımızı ilan etmeyi düşünüyoruz. Bu konuda gerekli onay süreci tamamlandığında gerekli dökümanlarıda kamuoyu ile paylaşacağız. Hangi alanlarda destek vereceğimizi ve nelerden yararlanabileceğini deklare edip, bilgilendirmeler yapılacaktır. Şuanda söyleyebileceğim ve 2010 yılının son çeyreğinde dediğimiz teklif çağrısına çıkmayı Ekim ayının ortasında gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Kaynak: Zirve Gazetesi http://zirvegazetesi.com/haber_oku.asp?id=5673 (Ömer TEKCAN)
Yeni Girne Caddesi No:34/1 Karşıyaka - İZMİR | Tel: +90 232 363 83 85 | Faks: +90 232 363 83 87 | e-mail : bamer@bamer.com.tr
Müşteri İlişkileri : 0 533 660 70 40