İstanbul Kalkınma Ajansı'nın açılış töreninde konuşan Yılmaz, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın yönetiminde vali, büyükşehir belediye başkanı, ticaret ve sanayi odaları başkanları bulunduğunu belirterek, İstanbul'un geleceğine ilişkin ortak aklın üretileceği bir platform olduğunu kaydetti. İstanbul'un Türkiye'nin lokomotif şehri olduğunu ifade eden Yılmaz, İstanbul'un aynı zamanda bir dünya şehri olduğunu söyledi. Yılmaz, “İstanbul tam anlamıyla bir varlık. Bu varlığı ne kadar iyi değerlendirebiliyoruz? Potansiyelini gerçekten hak ettiği ölçüde kullanabiliyor muyuz? İstanbul'a uygun bir vizyonumuz var mı? Bunlar önemli sorular. Kalkınma ajanslarını kurmamızın birinci sebebi bu'' görüşünü kaydetti.
“81 ilde 26 ajans kurduk”
Yılmaz, Türkiye'nin 81 ilinde 26 ajans kurduklarına dikkat çekerek, bu bölgelerde rekabet gücünü artırmaya dönük çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İstanbul'un da küresel rekabette konumlanması ve gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, İstanbul'un sorunlarının sadece İstanbul'da çözemeyeceklerini kaydederek, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin, Anadolu'nun özellikle yerinde bir takım problemlerini çözemezsek, bunlar hep İstanbul'a transfer olan sorunlar haline dönüşüyor. Bu anlamda İstanbul Kalkınma Ajansımız Anadolu'daki kalkınma ajanslarına da İstanbul'un bazı desteklerini, yönlendirmelerini aktarabilecek bir kanal olarak da değerlendirilmeli.”
Yılmaz, kurdukları 26 ajans için şu anda kadar 513 tanesi uzman olmak üzere 617 kişiyi de görevlendirdiklerini söyleyerek, 2010 yılında kurumsallaşma anlamında çok ciddi bir hamle yaptıklarını belirtti. 26 ajanstan 13'ünün bölge planlama çalışmalarını son aşamaya getirdiklerini kaydeden Yılmaz, İstanbul Ajansı'nın da bunlardan biri olduğunu ifade etti. Yılmaz, “10 tanesi ise bu çalışmaları tamamlamış durumda. Proje teklif çağrısına çıkan bugüne kadar 8 ajansımız var. Bir kısmı birden fazla çıktı'' dedi.
Bu ajansları birbirleriyle ilişkili bir şekilde çalıştırdıklarını, izole yapılar olarak düşünmediklerini ifade eden Yılmaz, bu sinerjiyi oluşturmaya gayret ettiklerini söyledi. Yılmaz, ''İstanbul Ajansına da hem İstanbul Ajansı olarak bakın hem de tüm Anadolu'yu kapsayan bu networkle İstanbul arasındaki kapı olarak bakın'' dedi.
“810 projeye destek sunduk”
Bugüne kadar 4 bin 500 civarında proje teklifi geldiğini söyleyen Yılmaz, 810 projeye hibe şeklinde destek sunduklarını kaydetti. Asıl ajansların etkisini 2011 yılında göreceklerini söyleyen Yılmaz, “2011'de en az 450 milyon lira bir kaynağı yine ajansların bu proje teklif çağrıları yoluyla kullandırmasını öngörüyoruz'' dedi.
Uzman personel sayısını artıracak
İstanbul Kalkınma Ajansı'nda uzman personel sayısının 20'ye çıktığına dikkat çeken Yılmaz, bu sayıyı biraz daha artıracaklarını kaydetti. Yılmaz, “Bunların işi istanbul'un geleceğini düşünmek olacak” dedi. Yatırım Destek Ajansı ile yakın işbirliği içinde İstanbul'u dünyaya tanıtacaklarını dile getiren Yılmaz, “İstanbul'un potansiyellerini hem yatırımcıya aktaracaklar hem de bürokratik işlemlerini kolaylaştıracaklar. Yatırımcıların daha rahat şekilde çalışmasına yardımcı olacaklar. Aynı zamanda bu arkadaşlar mali destekler sunacaklar. İstanbul'un ekonomik büyüklüğünü düşündüğümüzde ben doğrusu bu mali destekleri o derece anlamlı bulmuyorum. Kritik müdahaleler için kullanılacak kaynak diye bakıyorum. Kapasite artırımında kullanılacak, özel araştırmalarda kullanılacak bir fon olarak değerlendirmek gerekir” diye konuştu. Yılmaz, ilk teklif çağrısını bu yıl bitmeden gerçekleştireceklerini kaydederek, hibe niteliğinde destekler sunacaklarını söyledi.
İstanbul, finans merkezi olma yolunda dev adımlarla ilerliyor
Açılışta İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Mutlu, İstanbul'un dünyanın 18. Avrupa'nın 3. büyük şehri olduğunu kaydetti. ''Bugün İstanbulumuzun kurtuluş yıldönümü” diyen Mutlu, tarih, kültür, ticaret şehri olan İstanbul'un, geleceğe bir finans şehri olarak hazırlanmak amacıyla dev adımlarla ilerlemesini sürdürdüğünü belirtti. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın iki yılda hem mekan hem kadro itibariyle güçlü bir donanıma kavuştuğunu ve bugün resmi açılışını yaptıklarını ifade eden Mutlu, açılışa kadar bölge planlarını bitirdiklerini ve artık Devlet Planlama Teşkilatı'nın onayına sunma noktasına getirdiklerini belirtti. Mutlu, artık dünyada yeni trendin merkezden değil plan projeyi yerelde paylaşıp şehirlerin geleceklerini, bölgelerin kalkınmasını sağlamak olduğunu, iyi fikirleri en iyi şekilde değerlendireceklerini sözlerine ekledi.
Yeni Girne Caddesi No:34/1 Karşıyaka - İZMİR | Tel: +90 232 363 83 85 | Faks: +90 232 363 83 87 | e-mail : bamer@bamer.com.tr
Müşteri İlişkileri : 0 533 660 70 40