Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Faruk Tezel, 2011 yılı proje teklif çağrısında bulundu.
BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, BAKKA Toplantı Salonu'nda basın açıklaması yaparak, BAKKA 2011 Yılı Mali Destek Programları hakkında bilgiler vererek, proje teklifi çağrısında bulundu. Ajansı, 30 Kasım 2011 Çarşamba günü itibarıyla 2011 Yılı Proje Teklif Çağrısı ilanına çıkmış bulunduğunu kaydeden Tezel, “Proje Teklif Çağrısı, BAKKA'nın bölge kaynaklarının etkin kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacı ile kullandığı önemli araçlardan biridir. Ajans olarak amacımız, faaliyet alanımız olan Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmaktır. 2011 Yılı Mali Destek Programları, ilgili taraflardan gelen talepler, görüşler ve geri bildirimler, bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ve Kalkınma Kurulu'nun tavsiyeleri ışığında Yönetim Kurulunca kararlaştırılmış ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu seneki Proje Teklif Çağrısı, 'KOBİ Mali Destek Programı' ve 'Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' olmak üzere iki bileşenden oluşmaktadır. Bu kapsamda ajansımız bütçesinden ayrılan toplam kaynak tutarı 14 milyon 500 bin TL'dir. KOBİ Mali Destek Programının amacı, Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde istihdam olanaklarını arttırarak, imalat sektörü ve turizm alanında faaliyet gösteren KOBİ'lerin yenilikçi üretim ve pazarlama kapasitelerini geliştirmektir. Yalnızca imalat sektörüne yönelik projeler ile turizm sektörüne yönelik projelerin destekleneceği programın öncelikleri; üretim kapasitesinin ve verimliliğin arttırılması, AR-GE'ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi, enerji verimliliğinin ve çevreye duyarlı teknoloji kullanımının arttırılması, turizm sektöründe çeşitliliğin sağlanmasına yönelik tesis ve hizmet kalitesinin arttırılması, KOBİ Mali Destek Programı boyunca ajans tarafından sağlanacak olan mali destek tutarı toplam 11 milyon 500 bin TL'dir. Bir başvuru sahibi, iki ayrı proje başvurusunda bulunabilecek ve her ikisinin de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilecektir. Asgari destek oranının yüzde 25, azami destek oranın ise yüzde 50 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 25 bin TL'den az, 400 bin TL'den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmaması gerekmektedir” dedi.
2011 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programının amacı hakkında da bilgiler veren Tezel, “Bölgede engellileri, kadınları ve genç işsizleri de gözeterek sosyal sermayenin ekonomik ve sosyal hayata katılımını sağlamak ve bölge kültürünü yansıtacak faaliyetleri desteklemektir. Desteklenecek projeler için uygun öncelik alanları; genç işsizler, engelli ve kadınlar başta olmak üzere, insan kaynaklarının eğitim yoluyla hizmet ve turizm sektörü alanlarında işgücü piyasasına kazandırılması, engelli, kadın, çocuk ve yaşlıların yaşam kalitelerinin arttırılması ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması, yerel ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla girişimciliğin özendirilmesi ve ortak hareket kültürünün geliştirilmesi, bölge kültürünü ve kimliğini geliştirerek çeşitlendirecek uygulamalara destek verilmesi, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı'na ajans tarafından sağlanacak olan mali destek tutarı toplam 3 milyon TL'dir. Bir başvuru sahibi, iki ayrı proje başvurusunda bulunabilecek ve her ikisinin de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilecektir. Başvuru sahipleri, projelerinin uygun doğrudan maliyetlerinin yüzde 90'ına kadar olan tutarını ajansımızdan talep edebileceklerdir, talep edilebilecek destek tutarları asgari 10 bin TL, azami 100 bin TL olarak belirlenmiştir. Hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Gerçek kişilerin, kar amacı güden kurum ve kuruluşlarının ve kamu kurum kuruluşları hariç tüzel kişiliği olmayan kuruluşların başvuru yapamayacağı program için belirlenen uygun başvuru sahipleri ise; kamu kurum ve kuruluşları, İl Özel İdareleri, belediyeler, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve benzeri, üniversiteler, lise, dengi ve üzeri mesleki eğitim veren okullar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, kar amacı gütmeyen kooperatifler, Organize Sanayi Bölgeleri, küçük sanayi siteleri, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler, üretici birlikleridir” diye konuştu. Programlar hakkında detaylı bilgiyi içeren başvuru rehberlerinin ajansın internet sitesinde bulunduğunu belirten Tezel şunları söyledi:
“2011 Yılı Mali Destek Programları çerçevesinde finanse edilen projelerin sunulması, seçilmesi ve uygulanması ile ilgili kurallar, 8 Kasım 2008 tarih ve 27048 sayılı 'Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği' ve Destek Yönetim Kılavuzu hükümlerine uygun olarak açıklanmaktadır. Başvuru sahipleri başvuruda bulundukları andan itibaren bu Yönetmelik hükümlerini ve bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılırlar. Söz konusu programlar hakkında detaylı bilgiyi içeren Başvuru Rehberleri ve eklerinin tamamı ajansımız internet sitesi olan www.bakka.org.tr adresinden temin edilebilmektedir. Başvuruların son teslim tarihi 31 Ocak 2012, saat 18.00'dır. Bu tarihten sonra ajansa ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. 2011 Yılı Mali Destek Programlarının açılış toplantısı 5 Aralık 2011 Pazartesi günü saat 14.00'da Karabük Yenişehir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecektir. Karabük'te gerçekleştirilecek olan açılış toplantısının ardından 7 Aralık 2011 Çarşamba günü saat 14.00'da Zonguldak Dedeman Otel'de ve 8 Aralık 2011 Perşembe günü saat 14.00'da Bartın Halk Eğitim Merkezi'nde bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Proje Teklif Çağrısı kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri merkez ilçeler dahil olmak üzere 16 ilçede bilgilendirme toplantıları ve 9 ilçede eğitim toplantıları gerçekleştirilecektir.”
Yeni Girne Caddesi No:34/1 Karşıyaka - İZMİR | Tel: +90 232 363 83 85 | Faks: +90 232 363 83 87 | e-mail : bamer@bamer.com.tr
Müşteri İlişkileri : 0 533 660 70 40